Blindr Blog
sk cz en
Ako zlepšiť komunikáciu vo vzťahu?
28/12/2017 - 16:52

Rovnaký jazyk absolútne nestačí na zvládnutie partnerskej komunikácie. To je dôvod, prečo páry tak často tvrdia, že nedokážu nájsť spoločnú reč a nemajú si čo povedať. Komunikačný problém je pritom často začiatkom konca. Ako si teda lásku nepochovať?

1.      Využívajte drobné rozhovory
Psychológovia John Gottman a Janice Driver tvrdia, že pre fungovanie vzťahu a jeho udržiavanie pri živote nie sú najpodstatnejšie dlhé hĺbavé a niekoľkohodinové rozhovory, ale mini série rozprávaní, ktoré neignorujete. Na prvý pohľad sa môžu zdať ako malicherné, no drobné výmeny slov, ktoré hovoria o obľúbenom seriáli, nejakej potravine, počasí, záľube, novinke na trhu prezrádzajú o partnerovi jeho uhol pohľadu na svet. Oplatí sa ho poznať. Navyše sa treba vzájomne počúvať. Ak budete mlčať o maličkostiach, o dôležitých veciach sa už neporozprávate vôbec.

 

2.      Hovorte o spoločných veciach
Zo skúmania párov v kríze vyplynulo, že často je cesta k obnove partnerskej harmónie rozhovor o deťoch. Prečo? Partneri majú pocit, že k sebe patria, ak ich tešia spoločné veci. Určite je potrebné vyhnúť sa rozdielnym názorom na výchovu, ale rozhovor o deťoch často stmeľuje dvojice. Ak ich nemáte, hovorte o spoločných záľubách, aktivitách, snoch, zážitkoch. Bez rozhovorov o spoločných radostiach je veľmi zložité lavírovať vzťahom spokojne.

 

3.     Počúvajte sa
Najhoršie sú rozhovory, kde obaja len rozprávajú, ale nikto nepočúva. Je to hotová tragédia, doslova plytvanie slovami bez akéhokoľvek účinku. Technika aktívneho počúvania je vlastne predpokladom k tomu, aby rozhovor prebehol ako má. Inak je to len zvukové vlnenie, ktoré maximálne zhorší prostredie vďaka zvukovému smogu, ale rozhodne to nepridá na porozumení.

 

Zdroj: www.rd.com

POZNEJ CO JE POD MASKOU...
Jak se říká, nesuď knihu podle obalu. Poznej to, co je opravdu důležité. Poznej charakter! Seznam se s lidmi, novými přáteli a láskou, i bez toho, abyste se hned viděli. Blindr je seznamovací sociální síť s jedinečnou možností seznámit se přes online rande na slepo.
Chci to vyzkoušet
Komentáře
Doporučujeme

Tato stránka využívá cookies a jiné technologie sledování na rozlišení jednotlivých zařízení, na individuální nastavení služeb, analytické a statistické účely a pro přizpůsobení zobrazení obsahu a reklam. Některé informace mohou být poskytnuty i našim partnerům v oblasti sociálních médií, inzerce a analýzy. Pokud budeš pokračovat v používání stránky, předpokládáme, že ti vyhovuje aktuální nastavení. Nastavení si můžeš kdykoliv změnit ve svém prohlížeči, čímž však výrazně omezíš funkčnost našich stránek.