Blindr Blog
sk cz en
Prečo je bozkávanie dôležité?
23/11/2017 - 17:29

Intenzívny bozk vyburcuje celé telo. Pulz a telesná teplota sa náhle zvýšia, rozprúdi sa látková premena a cirkulácia krvi, hormóny šťastia načisto nechajú v zabudnutí akékoľvek bolesti a imúnny systém beží na plné obrátky.
1.      Čo sa deje?
Krvný tlak pri bozkávaní stúpne na 150 mm Hg.
Počas bozkávania sa aktivizuje na tvári 29 svalov.
Tlkot srdca stúpne u mužov na 110 úderov za minútu, u žien na 108.
Nervové zakončenia pier a jazyka vysielajú signály vzrušenia cez centrálnu nervovú sústavu priamo do pohlavných orgánov.
 
 
2.      Prečo sú bozky zdravé?
Zoštíhľujú: jediný vášnivý bozk spáli 50 kilojoulov.
Pomáhajú odbúrať stres. Súvisí to s tým, že v mozgu sa vo zvýšenej miere tvoria tzv. neurotransmittery.
Brzdia tvorbu glukokortikoidov. Sú to škodlivé stresové hormóny, ktoré vyvolávajú mnoho ochorení. Týmto spôsobom sa znižuje vysoký krvný tlak, eliminuje sa odbúravanie svalstva a znižujú sa príliš vysoké hodnoty cholesterínu.
Pozitívne pôsobí na tvorbu slín. To má význam pre zuby, lebo sliny obsahujú kalcium a stopový prvok fosfor. Tieto látky spevňujú a posilňujú sklovinu a robia ju odolnejšou proti kazom.
Dokážu tíšiť bolesti.
Kto sa veľa bozkáva, posilňuje svoj imúnny systém a starne pomalšie.
Účinkujú ako akýsi druh vzájomného očkovania: baktérie obsiahnuté v slinách sú z 20 percent u každého rozdielne. Ak sa pri bozkávaní vymenia, vysielajú sa tak impulzy stimulujúce posilnenie obranyschopnosti organizmu a tvorbu protilátok.
Je to dobrý tréningom pre pľúca, zvýši sa prísun kyslíka a posilnia sa dýchacie cesty.
Vnútorné napätie sa uvoľní – a dokáže napríklad odstrániť aj nepríjemné čkanie.
 
 
3.      Pozor
Baktéria helicobacter pylori, spôsobujúca podľa názoru vedcov väčšinu žalúdočných vredov, zápaly žalúdočnej sliznice, ba aj rakovinu žalúdka, sa môže nachádzať práve v slinách a existuje podozrenie, že sa šíri bozkami. Na pozore sa musia mať aj alergici – ak sa totiž stane, že partner, s ktorým sa bozkávajú, užil čo len v malých množstvách potravinu vyvolávajúcu u partnera alergiu, môže intenzívny bozk vyvolať alergické reakcie.
 
 
 
Zdroj: www.seventeen.com
POZNEJ CO JE POD MASKOU...
Jak se říká, nesuď knihu podle obalu. Poznej to, co je opravdu důležité. Poznej charakter! Seznam se s lidmi, novými přáteli a láskou, i bez toho, abyste se hned viděli. Blindr je seznamovací sociální síť s jedinečnou možností seznámit se přes online rande na slepo.
Chci to vyzkoušet
Komentáře
Doporučujeme

Tato stránka využívá cookies a jiné technologie sledování na rozlišení jednotlivých zařízení, na individuální nastavení služeb, analytické a statistické účely a pro přizpůsobení zobrazení obsahu a reklam. Některé informace mohou být poskytnuty i našim partnerům v oblasti sociálních médií, inzerce a analýzy. Pokud budeš pokračovat v používání stránky, předpokládáme, že ti vyhovuje aktuální nastavení. Nastavení si můžeš kdykoliv změnit ve svém prohlížeči, čímž však výrazně omezíš funkčnost našich stránek.