Blindr Blog
sk cz en
Prečo moderné vzťahy nevydržia?
24/12/2017 - 18:03

Viac ako 40 percent párov sa rozvádza, vzťahy stroskotávajú čoraz rýchlejšie. Čo je dôvodom, že láske dávame "výpoveď"?

1.      Viac rozchodov ako rozvodov
A znova je to tu. Vzťah sa začal fantasticky, všetko išlo ukážkovo, ako po masle. Bolo tam vzrušenie, zdanlivo nekonečná vášeň, blízkosť… O dva roky prišlo rozčarovanie a láske bol koniec, aktéri sa odľúbili. Ďalší vzťah zlyhal. Predpokladá sa, že počet rozchodov je oveľa vyšší ako počet rozvodov. V priemere trvá „moderný vzťah“ tri roky. Kto „dá“ päť alebo sedem rokov, je už v kruhu blízkych a priateľov označovaný za „ukážkový pár“.

 


2.      Požadujeme viac ako kedysi
Čo je dôvodom, prečo vzťahy dnes zlyhávajú tak rýchlo? Prečo to moderné páry tak rýchlo vzdávajú? Párový terapeut Eli Finkel, profesor na Nortwestern University v Illionis a autor novej knihy „The All Of Nothing Marriage“ k tomu povedal: „Od partnera požadujeme oveľa viac, ako kedysi. To vedie k extrémnemu tlaku, na ktorom môžu vzťahy iba zlyhať.“ Ide o kultúrnu zmenu. Podľa Finkelových slov, kedysi sa od vzťahu očakávalo, že jeden človek miluje druhého a naopak. Moderný predpoklad však spočíva v tom, že nám partner okrem toho umožňuje realizovať sa.

 

3.      Chceme neobmedzenú podporu
Finkel: „Od našich partnerov dnes očakávame, aby donekonečna podporovali naše sebavedomie a že sú tu na to, aby sme mohli byť atraktívnejší, úspešnejší a kompetentní.“ Milovaná ľudská bytosť je plná nášho šťastia. Mala by poskytnúť neobmedzenú podporu. Ak máme pocit, že partner nesplnil všetky naše požiadavky, sme sklamaní. Vezmeme to zle, čím vytvárame ďalší tlak…

 

4.      Terapeut radí:
Mali by sme zľaviť z očakávaní a nemali by sme sa cítiť zle, ak navrhujeme, aby od nás partner tiež očakával menej. "Vo vzťahu sa nedajú splniť všetky priania. Nezaškodí, ak sa porozprávate o tom, čo kto očakáva a čo, naopak, nedokážeme ani pri najväčšom úsilí splniť.

 

5.      Spoločný čas a aktivity
Finkel odporúča, aby páry spolu trávili veľa času a hľadali spoločné aktivity. Teória vedcov je podporovaná nedávnou štúdiou, ktorá skúmala očakávania vzťahov 296 mladých dospelých. Hoci väčšina účastníkov mala vek okolo 20 rokov a boli slobodní, vedci zistili, že od svojich partnerov očakávali extrémne veľa. Keďže tí to nemohli reálne splniť, vzťah stroskotal.

 

Zdroj: www.bbc.com

POZNEJ CO JE POD MASKOU...
Jak se říká, nesuď knihu podle obalu. Poznej to, co je opravdu důležité. Poznej charakter! Seznam se s lidmi, novými přáteli a láskou, i bez toho, abyste se hned viděli. Blindr je seznamovací sociální síť s jedinečnou možností seznámit se přes online rande na slepo.
Chci to vyzkoušet
Komentáře
Doporučujeme

Tato stránka využívá cookies a jiné technologie sledování na rozlišení jednotlivých zařízení, na individuální nastavení služeb, analytické a statistické účely a pro přizpůsobení zobrazení obsahu a reklam. Některé informace mohou být poskytnuty i našim partnerům v oblasti sociálních médií, inzerce a analýzy. Pokud budeš pokračovat v používání stránky, předpokládáme, že ti vyhovuje aktuální nastavení. Nastavení si můžeš kdykoliv změnit ve svém prohlížeči, čímž však výrazně omezíš funkčnost našich stránek.