Blindr Blog
sk cz en
Randenie cez internet
05/11/2017 - 16:01

Rande bol najprv vážny, až oficiálny proces. „Po príjemnej jazde sme prišli asi o druhej domov, práve v čase, keď bola krása slečny J. vo svojej poludňajšej nádhere,“ cituje History.org list Petera S. Randolpha z roku 1787.

Pri oficiálnosti to však dlho nezostalo. S každou technologickou novinkou sa zmenil aj spôsob, akým sa stretávali ľudia. Vďaka bicyklu sa mohol párik vzdialiť pozorným rodičovským očiam a užiť si chvíľu samoty. Vďaka telefónu sa už nemuseli rozprávať iba počas stretnutí, ale pokojne každý deň. Auto veci zjednodušilo ešte viac a poskytovalo rovno miesto na randenie. Jedna vec sa však dlho nezmenila – rande sa držalo niektorých predpísaných pravidiel a ak chcel chlapec vyhrať srdce svojej milej, musel sa správať ako džentlmen.

 

1.      Digitálne zoznámenie

Keď hľadáte medzi známymi, spolužiakmi či kolegami, vyberáte si možno z niekoľkých desiatok partnerov, ktorí pripadajú do úvahy, na webe ich môžete nájsť tisíce – a ak sa radi presťahujete na druhú stranu zemegule, aj niekoľko miliónov. Match.com má 21 miliónov členov. Sieť Affinitas, kam patrí aj slovenský web Partner na úrovni, má zaregistrovaných 13 miliónov ľudí. Podľa nedávnej štatistiky Pew Research Center každý deviaty Američan niekedy využil online zoznamku, čo je asi 35 miliónov ľudí. Keď sa registrujete na zoznamke, najskôr musíte vyplniť viac políčok ako v daňovom priznaní, a servery v dátovom centre ich rozoberú, aby vám našli ideálneho partnera na základe desiatok parametrov – od výšky, finančnej situácie, obľúbených činností až po povahu. Výber je teda menej impulzívny, a skôr ako zo srdca vychádza z rozumu.

 

2.      Internetové vzťahy

Vnímanie takýchto vzťahov sa mení. Čím viac ľudí má vo svojom okolí párik, ktorý sa stretol online, tým priaznivejšie sa pozerajú na podobné služby. Až 59 percent používateľov internetu v USA v prieskume odpovedalo, že online zoznamky sú dobrý spôsob, ako spoznať nových ľudí. Viac než polovica si myslí, že online zoznamky umožnia nájsť lepšieho partnera, lebo tam môžu spoznať a vybrať si z veľkého množstva ľudí.
Niektorí odborníci si, naopak, myslia, že vďaka internetu ľudia oveľa viac špekulujú. „Prvok záväzku je založený na dostupnosti alternatív,“ hovorí v rozhovore pre USA Today Dan Slater, autor knihy Láska v čase algoritmov: Ako technológia mení stretávanie a párenie. „Online randenie spôsobilo, že veľa ľudí má pocit, že majú na výber oveľa viac možností ako kedysi.“ To podľa neho ovplyvňuje ich promiskuitu. Roľník v 19. storočí, ktorý mal v päťkilometrovom okolí jedinú rovesníčku, sa jednoducho musel snažiť. Dnes si môže nájsť cez web stovky ďalších.

 

3.      Internetové zoznamky čoraz populárnejšie

Z e-vzťahov postupne vzišli aj plnohodnotné manželstvá. Štúdia eHarmony, ktorá sa pozerala iba na americké svadby medzi rokmi 2005 a 2012, zistila, že na webe mal počiatok každý tretí sobáš. Podľa ich čísiel sa bude do roku 2031 takto začínať polovica nových vzťahov – to znamená, že webové zoznamovanie bude rovnako bežné ako to tradičné. Do roku 2040 má byť online stretnutie štandard, a uprednostňovať ho má až 70 percent ľudí. V takomto prostredí sa gavalierstvo a tradičné rande – večera, kino alebo koncert – postupne vytráca. Chlapec už dievča nemusí ohúriť pri prvom stretnutí, lebo to je pravdepodobne z veľkej časti rozhodnuté ešte pred ich úvodným randevú. Tiež sa mu vzorným správaním nepodarí nič zatajiť, lebo dievča ho môže mať vďaka sociálnym sieťam preklepnutého lepšie než tajná služba.

 

Nech je to ako chce, aj vzťahy a zoznamovanie idú dopredu spolu s dobou. Niekomu spôsob zoznámenie cez internet vyhovuje, no iní majú radi staré dobré stretnutia v kine alebo kaviarni. 

 

Zdroj: www.time.com

POZNEJ CO JE POD MASKOU...
Jak se říká, nesuď knihu podle obalu. Poznej to, co je opravdu důležité. Poznej charakter! Seznam se s lidmi, novými přáteli a láskou, i bez toho, abyste se hned viděli. Blindr je seznamovací sociální síť s jedinečnou možností seznámit se přes online rande na slepo.
Chci to vyzkoušet
Komentáře
Doporučujeme

Tato stránka využívá cookies a jiné technologie sledování na rozlišení jednotlivých zařízení, na individuální nastavení služeb, analytické a statistické účely a pro přizpůsobení zobrazení obsahu a reklam. Některé informace mohou být poskytnuty i našim partnerům v oblasti sociálních médií, inzerce a analýzy. Pokud budeš pokračovat v používání stránky, předpokládáme, že ti vyhovuje aktuální nastavení. Nastavení si můžeš kdykoliv změnit ve svém prohlížeči, čímž však výrazně omezíš funkčnost našich stránek.